Ostoksia Amazonista Suomeen

Ei ole salaisuus, että Amazon on tunnettu ja miellyttävä eri tuotteita tarjoava verkkokauppa. Sen valikoima on suuri ja koostuu monista kategorioista. Vaikka nyt Suomesta puuttuu oma Amazon –nettisivu, tämä ei estä suomalaisia tilaamasta tuotteita sieltä. Jos joku Suomessa asuva haluaisi ostaa jotakin Amazonista, hänen kannattaisi käyttää saksalaisia kauppoja (amazon.de) tai ehkä englantilaisia (amazon.co.uk). Siihen on pari syytä:

 • Niiden kauppojen sivujen pääkieli on englanti, ja se on mukavaa;
 • Kaikki toimitukset toteutetaan hyvin nopeasti;
 • Ostajan ei tarvitse olla tekemisissä tullin kanssa, koska Saksa ja Englanti kuuluvat Eurooppaan;
 • Jos tilaat Saksan Amazonista tuotteen, jonka hinta on yli 39 euroa, ei tarvitse maksaa postikuluja;

Puhutaan vaan tänään Amazonista tilaamisesta. Myöskin kiinnitetään huomiota nimittän siihen, miten Amazon toimii, miten siinä rekisteröidään sekä Amazonissa saatavilla olevista maksukeinoista, hinnoista, toimitus- kuluista ja –ajasta, myöskin palautuksista ja arvosteluista.

Miten Amazon toimii?

Jos kuvataan, mikä Amazon on, voidaan rehellisesti kertoa, että se on jokin keskeinen käsite suomalaisten verkkokauppa.comin ja huuto.netin välillä. Siinä sekä pienet yritykset että itse Amazon voivat myydä omia tuotteitaan. Amazonin sivuilla on olemassa erityisiä merkkejä, joiden avulla ymmärretään, mikä tuote on ja mistä se lähetetään. Nämä merkit näyttävät seuraavilta:

Sold by and dispatched by Amazon –tarkoittaa, että Amazon on sekä myyjä että tavaran lähettäjä

Sold by [Yrjön esimerkki-yritys] and fulfilled by Amazon tarkoittaa, että myyjä on pieni yritys. Hän säilyttää tuotteitaan Amazonin varastolla, sitten sieltä järjestetään lähetys.

Dispatched from and sold by [Yrjön esimerkki-yritys] –tarkoittaa, että myyjä ja lähettäjä on ulkomainen pieni yritys.

Miksi niitä tietoja kannattaisi selvittää?

Monille asiakkaille tämä tieto ei kuitenkaan ole aivan tärkeä. He haluavat vain tilata tavaroita ja maksaa niistä eivätkä välitä muista asioista. Sellaisten asiakkaiden mielestä ostamisprosessi ei poikkea. Mutta jos sinulle on tärkeäa, tilaatko tavaraa isolta yritykseltä vai pieneltä, voit löytää itsellesi sopivan myyjän Amazonin sivulta. Sitä on helppoa tehdä erityisen filtterin avulla, kun etsitään tarvittavaa asiaa jostakin tavaroiden joukosta tai hakutuloksista.

Rekisteröinti ja maksukeinot

Onneksi  jos ostaja rekisteröityy Amazon.co.uk –sivulle, hän saattaa samanaikaisesti käyttää tunnustaan ja salasanaansa muiden maiden Amazonin sivuilla kuten Saksa, Ranska, Espanja jne. Rekisteröinti tapahtuu seuraavalla tavalla:

Ensin avaat Amazonin nettisivun, ja klikkaat valikossa painikkeen, jossa lukee ”Start here”.

Ilmestyy välisivu, ja siellä ostajan on vain täytettävä nimensä, sähköpostiosoitteensa ja salasanansa. Salasanan avulla hän kirjautuu suoraan Amazonin sivulle. Rekisteröinnin jälkeen ei ole vaikeaa täyttää myös maksutietoja ja oma kotiosoite. Valitset vain ”Your account” ja sieltä  löydät ”Add a Payment Card”.

Maksutapoina voidaan käyttää:

 • Visa / Visa Electron
 • Mastercard/Eurocard
 • American Express
 • Maestro

Varmista, että olet täyttänyt seuraavia tietoja oikein:

 • Kortin tyyppi;
 • Kortin numero;
 • Kortinomistajan nimi (samoin, kuin se näkyy kortissa);
 • Kortin voimassaoloaika.

Sitten ostajan on täytettävä omat osoitetiedot. Tavallisesti Address Line 1 –kohta riittää. Paikkakuntansa maakunnan ostaja kirjoittaa Country –valikkoon. On mukavaa, että riippuen halustaan ostaja voi täyttää minkä tahansa osoitteen, jos hänellä on pari voimassa olevaa osoitetta. Amazonin käyttäjätili säilyttää ostajan täytettäviä osoitteita, ja tässä tapauksessa hän käyttää mitä tahansa sopivaa varianttia.

Hinnat, toimituskulut ja -aika

Usein uudet ostajat, jotka etsivät jotakin Amazonissa, katsovat tarjottavia tavaroita ja päättävät ostaa uuden tuotteen, tulevat päätökseen, etteivät he ymmärrä, miksi tavaran hinta eroaa tuote- ja kassasivuilla. Itse asiassa syy selitetään helposti, ja koskee arvonlisäveroa eli ALV:a. ALV:n prosentti riippuu konkreettisesta maasta. Esimerkiksi Saksassa arvonlisävero täsmää 19 %:iin. Ostaja näkee sellaisen ALV:n prosentin ja päättää ostaa kyseessä olevan tavaran. Kassasivulla hän ihmettelee ja näkee, että tavaran hinta on muuttunut ja tullut kalliimmaksi. Kun tulee selväksi, että ostajan valitsemansa tuote lähtee Suomeen eikä jää Saksaan, sen ALV on tullut 24 %:iksi.

Toimituskulujen tilanne myöskin omistaa ominaisuuksia. Oli aika, kun Amazon UK –saitilta tilatut tavarat eivät vaadi maksuja toimituksesta Suomeen. Valitettavasti sellaisia aikoja on mennyt pois. Saksan sivulta tilatut tuotteet, joiden hinta on enemmän kuin 39 euroa, sisältyvät ilmaisia toimituskuluja, jos puhutaan standardilähetystavasta. UK:n ja pienempien Saksan tilausten tapauksissa postikulujen summa riippuu aina itse tavaroista ja niiden painosta.

Täällä on pari hyödyllistä ohjetta, jotka helpottavat tilaamisen Amazonista.

Amazon.de: (Saksasta Suomeen)

 • Standardilähetystapa (tavarat suhtautuvat musiikki -kategoriaan, DVD, pelit tai  ohjelmistot) toteutetaan 5-7 työpäivässä, 5 € per lähetys + 2,50€ per kg – ilmainen tilauksiin, joiden summa on enemmän kuin 39 euroa!
 • Standardilähetystapa (jos puhe on muista tuotteista) toteutetaan 5-7 työpäivässä, 7,50€ per lähetys + 2,50€ per kg – ilmainen yli 39 € tilauksiin!
 • Express toteutetaan 2-4 työpäivässä, 12 € per lähetys + 4 € per kg

Amazon.co.uk: (Englannista Suomeen)

 • Standardilähetystapa (taas musiikkia koskevat tuotteet, DVD, pelit tai ohjelmistot) toteutetaan 5-7 työpäivässä, £3.60 per lähetys + £1.80 per kg
 • Standardilähetystapa (kirjat ja audiokirjat sekä muut tuotekategoriat) toteutetaan 5-7 työpäivässä, £5.50 per lähetys + £1.80 per kg
 • Express toteutetaan 2-4 työpäivässä, £9.70 per lähetys + £3.10 per kg

Jos haluat suoraan selvittää tilauksesi oikean summan, neuvotaan ensin lisätä valittu tavara ostoskoriin, sitten avata viimeinen sivu eikä tarvitse paina tilaa-nappia. Tässä tapauksessa postikuluja sisältävä hinta suoraan ilmestyy viimeisellä sivulla. Jos jostakin syystä lopullisesta hinnasta ei pidetä, vain pitää klikata back –nappi tai sulkea shoppailun ikkuna.

Yleensä tavarat, jotka tilataan Amazonista, lähetetään postipakettina. Express –paketit lähetetään UPS:n avulla.

Amazon Prime ja Suomi, mitä tehdään?

Oikeastaan ihminen, joka asuu Suomessa, lain mukaan ei saata käyttää Amazon Primea, koska sen palvelun asiakkaat asuvat Amazon-maissa. Kuka ei tiedä, selitetään, että Prime Videolla näytetään erilaiset ohjelmat kuten koko maailmassa tunnettu autoja koskeva The Grand Tour. Mutta Prime Video ei anna pääsyä ilmaisiin toimituskulutarjouksiin. Toiselta puolelta Amazon Prime Video voidaan saada, jos käytetään VPN –palveluja. Toisin sanoin pitää vakuuttaa systeemin, että ostaja sijaitsee jossakin Amazonin maista. Tässä tapauksessa hän voi katsoa tv-sarjoja Prime Videolla.

Palautukset ja takuuasiat

Korostetaan, että Amazon ei tee yhteystyötä Suomessa olevan postin kanssa eikä omista mitään palautussopimusta. Se tarkoittaa, että ostajan itse pitää toteuttaa palautus, lähettää paketti takaisin ja maksaa postikuluista. Missä tahansa tilanteessa on parempi löytää sopivimman ja halvimman variantin. Jos ostaja ei tiedä, miten lähettää tavaraa takaisin, hän voi lukea tätä informaatiota Returns and Replacements –linkillä.

Kuitenkin jos tilattu tavara joutuu rikkoutuneeksi, pitää suoraan kirjoittaa anomus Amazonin asiakaspalveluun. Tässä tapauksessa Amazonin työntekijät yrittävät nopeasti korvata vajaavaisen tavaran ja lähettää sen tyytymättömälle asiakkaalle. Tämä idea on oikein sopiva ja oikea, ja siitä pitää monia ostajia.

Mitä on parempi tilata Amazonista?

On olemassa ihmisiä, jotka ostavat Amazonista sekä polkupyörejä että isoja tuoleja. Amazonin tarjoamien tavaroiden valikoima on niin suuri, että jotkut niistä ei ole mahdotonta löytää Suomessa. Myöskin kiinnitä huomiota, että jotkujen tuotteiden hinta voi olla moneen kertaan halvempi, kuin erityisissä suomalaisissa kaupoissa. Sellaiset ihmiset, jotka pitävät mainstream –tuotteista, totta kai arvostavat Amazonia kovasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *